Genel Bakış

Bilinen tarihi geçmişi M.Ö. 2000'li yıllara dayanan Trabzon konumu itibariyle tarihin bütün dönemlerinde dünya uygarlıklarının ilgisini çeke ender kentlerden biridir. Coğrafi önemi geçiş noktalarında bulunması ve birçok medeniyete ev sahipliği yapması Trabzonu önemli kile etmenlerin başında gelmektedir. Trabzon Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan 4685 kmz alan 17 ilçe ve 497 köy ile 765.000 nüfusuyla ülk topraklarının %0,6 sini ve nüfusun %1.05'ini oluşturur. Doğuda Rize, batıda Giresun, güneyde Bayburt ve Gümüşhane, kuzeyde Karadeniz çevrili olup arazisinin %77 si dağlarla %33 ü platolarla kaplıdır.

Doğu Karadenizin incisi Trabzon, sadece tarihi, sosyal ve kültürel zenginlikle ile değil sahip olduğu coğrafi konumun doğal yapısı sebebiyle mavi ve yeşilin kucaklaştığı bir bölgedir. Aslında Trabzon için söylenebilece ilk üç kelime yeşil, yeşil ve yeşildir. Her mevsim yağışlı iklimiyle Karadeniz kıyılarından başlayıp yüksek kesimlere kadar yeşilin her tonur bulmak mümkündür. Bu tabiat özellikleri sayesinde serin yazları, ılık kışları ile her mevsim görülmeye müsait yapısı ile adeta bir turiz cennetidir. Doğu Karadenize yapılan her seyahette olduğu gibi Trabzona da gittiğinizde ruhunuzu ve vücudunuzu besleyen bol oksijen ve görs zenginliklerden başka oldukça farklı manzaralarlada karşılaşırsınız. Değişik bir yaşam kültürü bu kültürün getirdiği farklı yemek kültüı Karadenizin görülmeye değer hırçın dalgaları eşsiz manzaraları ile doğal güzellikleri hamsi kokuları, kemençenin iç gıdıklayıcı melodisi fari şiveleriyle sıcakkanlı canayakın insanları, ilk görüşte insana farklı bir atmosfer yaşatır. Kuzey bölümüne çevreleyen Karadeniz az tuzlu suları ile bölgeye ayrı bir hava katmaktadır. Sık ormanlarının deniz ile iç içe görüntüs görülmeye değer ayrı bir manzarası olmaktadır. Trabzonun geçmişine kısa bir gezinti yapacak olursak M.Ö. 2000lerde kurulan antik bir ker dünyaca ünlü seyyahlardan Marco Polo ve Evliya Çelebinin gezip eserlerinde belirttiği doğa harikası, Fatih Sultan Mehmetin fethetti] Yavuz Sultan Selimin yönettiği, Kanuni Sultan Süleymanın doğduğu, Cumhuriyetimizin mimarı Gazi Mustafa Kemalin üç kez ziyaret ettij vasiyetinin bir kısmını yazdığı şehir olarak bahsedebiliriz.