ARAKLI

Araklı İlçesi, Sürmene İlçesine bağlı bucak iken 27.2.1953 tarihinde ilçe olmuştur. Araklı ilçesi Trabzon'a 29 km mesafededir. Yer şekilleri tipik Karadeniz özellikleri gösteren ilçede Trabzon dağları ilçenin büyük kısmını kaplar. İlçe ekonomisi yaş çay, fındık ve mısır gibi tarımsal ürünlerin yanısıra hayvancılık ve orta ölçekli sanayiye dayanmaktadır. Trabzon dağları ilçenin büyük kısmını kaplar, ilçenin iç kesimlerinde 2000 metrey iaşan dağlar yer alır. 3 Belde 5 Mahalle ve 42 Köyü bulunan ilçenin nüfüsu 50.000 civarındadır.

Özellikle Araklı tarihinin kaynakları gibi adının kaynağını da Roma ya da eski Yunan dönemlerinde aramanın yanlışlığı ortadadır. Böyle bir başlangıç için ortada yeterli miktarda maddi ve manevi delilde yoktur. Buna rağmen ilçeyi bölgede elen devleti kurmak hayalindekilere ve yalana yanlış malzeme olacak biçimde tanıtmaya çalışmak ilmi ve tarihi bir yanlışlık olmaktan başka, bölge Türklüğünü yok saymak anlamına gelecektir, ilçenin Türkler tarafından verildiği şüphesiz olan adı "Karadere" dır. Bugün nedense unutulan karadere adının bir düzenleme ile ilçeye yeniden isim olarak verilmesi, bazı şüphe ve art niyetli tezleri ortadan kaldıracağı gibi halis Türk toprağı olan Araklıya da çok yakışacağı kanaatindeyiz.