BAĞCILAR TRABZONLULAR DERNEĞİ

info@bagcilartrabzonlulardernegi.org  |   0 (212) 436 12 61

Merkez Mahallesi 676. Sokak No:14 ( Bağcılar Belediyesi Küçük Parkı ) Bağcılar / İSTANBUL

ÇARŞI BAŞI

Eski adı" İskefıye " olan ilçenin adı 1961 yılında Çarşıbaşı olarak değiştirilip, 1991 yılında da Vakfıkebirden ayrılarak ilçe olmuştur. Trabzon merkeze 39 km uzaklıkta olan ilçe 17 köy ve 6 mahalleden oluşup nüfusu 16.000 civarındadır. İlçenin deniz kenarında kurulması sebebiyle başlıca geçim kaynağı balıkçılık olup dar alanlarda tarım ve hayvancılık yapılmaktadır. İlçenin adıyla özdeşleşen keşan üretimi de ilçeye ekonomik katkı sağlamakta.
Çarşıbaşı Trabzon'dan ayrı olarak düşünülemez. Bu bakımdan Çarşıbaşının tarihini Trabzon tarihi İçinde İncelemek gerekir.ilçenin eski adı "iskeflye"dir. Batı komşusu durumundaki ve İlçe olmadan önce bağlı olduğu Vakfıkebir ilçesinde haftanın Pazartesi günleri kurulmakta olan pazara eksiden gidecek olan halkın geceyi geçirmek için konakladıkları Çarşıbaşı'na "Pazarönü" de denilmektedir.
Evliya Çelebi “seyahatname” adlı eserinde Çarşıbaşı İçin şunları yazmıştır: “Yine kuzeye gidip Kilye(kılıta) kalesine geldik. Bu da Tabzon'un nahıyalarındandır. Gayet mamur köyleri vardır. Tek başına zeamet olup subaşısı vardır, deniz kıyısında yüksek bir tepe üzeründe Ceneviz yapısı eski bir kalesi vardır. Buradan Poruz Burnu (yoroz) kalesine geldik. Bu kale deniz kıyısında kayalık bir durum üzerinde dört köşe şeklinde yapılmış ve küçük bir kale olup dört tarafında mamur köyler vardır. Bir Rum papazı tarafından yapıldığı İçin Poruz (yoroz) kalesi derler.”

Bagcilar Trabzonlular Derneği