DÜZKÖY

İlçe Haçka adında köy iken 1944 yılında bucak yapılmış, 1961 yılında ise ismi değiştirilerek Düzköy adıyla belediye olmuştur. Trabzon'un kıyıya şeridi olmayan bu ilçesi 25.000'i bulan nüfusu 4 belediyesi, 6 köy'ü ve 16 mahallesiyle 1990 yılında ilçe olmuştur. Merkeze 41 km uzaklıktaki ilçe iç kesimdeki diğer ilçeler gibi dağlık bir alanda bulunması tarıma elverişli alanları az olup ekonomisi hayvancılık ve turizme dayanmaktadır.
Kurtuluş Savaşının da başarıyla neticelenmesinden sonra, Cumhuriyet idaresinde Düzköy, Osmanlı döneminde olduğu gibi Trabzon Vilayeti ve onun kazası olan Akçaabat'ın sınırlarına dahil edilmiştir. 1944 yılında bucak statüsüne getirilen Düzköy"de İlk belediye teşkilatı 1960 yılında kurulmuştur.Düzköy, nihayet 9 Mayıs 1990 tarihinde yapılan yeni bir düzenlemeyle bağlı bulunduğu Akçaabat'tan ayrılarak müstakil ilçe statüsü kazanmıştır.
Kendine has coğrafya ve İklime sahip olan İlçenin zengin yaşam kültürü içindeki yayla yaşantısı çok önemli yer tutar. Düzköy, Serda, Hırsafa, Cülendağ, Karaaptal, Alazlı ve Honefter Yaylaları, tüm dünyanın giderek daha fazla birbirine benzemeye başladığı yeni bin yılda geçmişten gelen ve tadı yaşandıkça fark edilen; otantik yaşama biçimi olarak kuşatıcı ve farklı yaylalardır, ilçe ayrıca Şahinkaya ve Çalköy mağarası gibi doğal güzellikleriyle de gerek kendine gerek de Trabzon'a turizm katkısı sağlar.