BAĞCILAR TRABZONLULAR DERNEĞİ

info@bagcilartrabzonlulardernegi.org  |   0 (212) 436 12 61

Merkez Mahallesi 676. Sokak No:14 ( Bağcılar Belediyesi Küçük Parkı ) Bağcılar / İSTANBUL

MAÇKA

Turizm bakımından Doğu Karadeniz'in ve Trabzon'un en önemli ilçelerinden olan Maçka, sınırları içerisinde yer alan tarihi eserlerle birlikte adeta tarihe ev sahipliği yapıyor. İlçe ekonomik yapısını da bu turizm bölgelerinden oluşturmuştur.
Maçka ilçesi Trabzon'a 26 km mesafededir.
Maçka'nın tarihini yazmaya yardım edecek kazı çalışmaları ne yazık kİ yapılmamıştır, ilçenin, en azından, belgelere geçmiş 2400 yıllık bir geçmişi vardır. Bu geçmiş, onun ilçe olarak değil, yerleşme yeri olarak varlığı ile İlgilidir
Maçka sözcüğünün Kafkas dillerinden geldiği, sonradan yerli Hristlyanların ağzında değişik biçimde söylendiği biliniyor. Diğer bir rivayet ise, Maçka İsminin, İranlIlar ile BizanslIlar arasında meydana gelen şavaşlarda Maçka'nın yeril Rum halkı "Maçuka” adı verilen sopa İle dövüştüklerinden onların yerleşim yerine Maçuka anlamına gelen “Maçka" denildiği yönündedir. M.Ö. 1040 yıllarında bile önemli bir yerleşme merkezi olan Trabzon'u Erzurum ve Erzlncanda yaşayan insanlara bağlayan biryayla-köprüsü konumunda olduğu açıktır. Maçka yörelerinde, ilk yerleşme yerlerinin, savunma amacıyla, sürekli tarıma geçllmediğinden beslenme etkisiyle yüksek yerlerde, yaylalarda oluştuğu bellidir. Trabzon dolaylarında İlk düzenli, devlet M.Ö.298 dolaylarında kurulmuştu. Pontus Devleti 225 yıl bağımsız yaşadıktan sonra bir Roma ülkesi durumuna geldi. Trabzon- Maçka ilçesinin de bulunduğu bütün bölge Bizans adını alan Doğu Roma imparatorluğumun egemenliği altında kaldı. (M.S. 395) 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmaniı egemenliğine geçmiştir. 1916 yılında Ruslar tarafından İşgal edilen İlçe 1918 yılında Rusların çekilmesiyle tekrar alınmıştır.

Bagcilar Trabzonlular Derneği