OF

1907de Trabzon'un nüfus bakımından en büyük ilçesi olan Of, idari değişikliklerden dolayı Çaykara, Dernekpazarı ve Hayrat ilçelerinin ayrılması nüfus ve yüzölçümü bakımından ilçeyi etkilese de 8 Belediye 955 Köyü bulunan ilçenin nüfüsu 50.000 civarındadır. Trabzon merkeze 50 km uzaklıktaki ilçe ekonomisi ağırlıklı olarak çay üretimine dayanan ilçede az da olsa mısır, fındık yetiştiriciliği ve hayvancılık yapılmaktadır.
İlçede perşembe günü kurulan pazar çevre ilçelerden de rağbet görmektedir.
Miletoslu kolonistler tarafından kurulan OF ilçesi 1461'e kadar Roma , Pontus,Ceneviz hakimiyetlerinde kaldıktan sonra Osmanlı Devletine bağlanmıştır. Of adının kaynağı kesin olarak bilinmemekle birlikte bu konuda çeşitli belirleme ve tahminler bulunmak tadır. Bunlardan birisi Koman Türklerinden "Vatanı hiddetli bir şekilde korumak" anlamına gelen "OFŞİN" kelimesinin zamanla söyleniş şeklinin değişikliğine uğrayarak "OF" olarak kullanılmaya dönüşülmüş olabileceğidir. İkincisi İse Yunancada "Yılankavi veya büklüm" anlamına gelen "OFİS" kelimesinin "OF" olarak kullanılmış olabileceğidir Of isminin kökeni hakkındaki diğer bir iddia ise, eski çağlarda yörenin Turani kökenli ve silah yapımında oldukça usta olan boylarla meskun olması dolayısıyla, isminin de Güney Sibirya Türklerinde silah anlamına gelen "Op” kelimesinin halk arasında "Of" eklini aldığı rivayet edilir. Ancak Of adını Kuman Türklerinden ya da bölgenin ilk yerleşimcileri olan Türklerden geldiği daha kuvvetli bir ihtimaldir.
Of 1461‘de Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethi İle Osmanlı Devleti sınırlarına katılmıştır. Of Osmanlı yönetiminde iken 1874 yılında belediye haline gelmiştir. I. Dünya savaşı sırasında Ruslara karşı ilk önemli direniş Of ile Rize arasında Baltacı deresinde olmuştur. Bu direniş yaklaşık bir ay sürmüştür.