SÜRMENE

1871 yılına kadar nahiye olarak Of ilçesine bağlı olan Sürmene 1873 yılında kaza olmuştur.
İlçe ekonomisi fındık ve yaş çay üretimi ağırlıklı olup az miktarda sebze yetiştiriciliği ve hayvancılık yapılmaktadır. Yeniay ve Çamburnu İlçe ekonomisi fındık ve yaş çay üretimi ağırlıklı olup az miktarda sebze yetiştiriciliği ve hayvancılık yapılmaktadır. Yeniay ve Çamburnu beldelerinde 8 firma ile yurtiçi ve yurtdışına yat,kotra ve balıkçı teknesi üreten tersaneleri ilçe ekonomisine katkı sağlayan diğer unsurlardır.
Trabzon salnamelerinde de belirtildiği gibi "Sürmene" ilçenin bütününe verilen bir ad dır. Sürmene merkezi bugün bulunduğu yere 1915 yılında taşınmıştır. Sürmene İ.Ü. 7. yy da Miletoslu kolonistler tarafından kurulduktan sonra, Pontus, Roma, Trabzon Rum imp. ve bir süre Gürcülerin egemenliğinde kaldıktan sonra 1461'de Osmanlı devletine katıimıştır.Sürmene kelimesin 1461'de Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u fethinden sonra İdari bölümde bir nahiye ismi olarak gösterilmiştir.
Humurgan ismi İse 1583 yılında Trabzon Sancağı Mufassal Tapu Tahrir defterinde Zahura köyünün bir mahallesi olarak gösterilmektedir.1832-1834 yıllarında yaşanan Menıişağa Konağı Tuzcuoğlu isyanlarından sonra yanarak tahrip edilen Sürmene çarşısı, dağıtılarak Mahanos Deresi vadisindeki köyler İçin bu vadinin ağzındaki Humurgan Köyünde haftanın bir günü pazar kurulmaya başlandı.
Tuzcuoğlu isyanından sonra 1854 yılında yayınlanan vilayet nizamnamesine göre; Sürmene bir nahiye ve bu nahiyeye bağlı 69 köy olarak yeniden teşkilatlandırılmış 1870-1871 tarihine kadar nahiye olarak Of kazasına bağlı olan Sürmene 1871-1872 ' den itibaren merkez kaza olan Trabzon'a bağlanmış 1873 yılında ise kaza olmuştur. 1876 yılında belediye açılarak faaliyete geçmiştir