BAĞCILAR TRABZONLULAR DERNEĞİ


info@bagcilartrabzonlulardernegi.org  |   0 (212) 436 12 61

Merkez Mahallesi 676. Sokak No:14 ( Bağcılar Belediyesi Küçük Parkı ) Bağcılar / İSTANBUL

El Sanatları

El Sanatları

Kültür, Trabzon halkının yaşamında önemli rol oynar. Geçmişten günümüze içinde, Müslüman ve Hıristiyan toplulukların yan yana aynı atmosferi paylaşarak önemli bir kültür zenginliği meydana getir¬mişlerdir. Trabzon, Osmanlı dönemindeki eğitim ve kültür zenginliği¬ni, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ve diğer eğitim kurumlarıyla devam ettirmektedir.

İlk Türkçe gazete olan "Trabzon" 1866'da burada basıldı ve bu alan¬da (gazete, dergi vb.) periyodik olarak önemli bir gelişme kaydedildi. Amatör ve profesyonel tiyatrolara, halk tiyatrolarına Trabzon halkı¬nın göstermiş olduğu ilgiden dolayı 1987 yılında Devlet Tiyatrosu Trabzon da açıldı.

Trabzon geleneksel el sanatları açısında önemli bir konuma sahip olup, el yapımı hediyelik eşyalar bulmak mümkündür. Osmanlı döne¬minde bakır madenlerine sahip olan Trabzon'da bu madenden elde edilen; kazanlar, taslar, tavalar, tencereler gibi çeşitli el sanatları ürünlerini ilimizde bulmak mümkündür. 19.yy' da yapılan metal işleri, döğme bakır ve bundan elde edilen ürünler bıçak yapımında, kuyum¬culuk sektöründe bir çok alanda hammadde olarak kullanılmakta ve hemayil yapımı, çay makasları vb. gibi halen daha üretimleri yapılan el sanatlarımız da mevcuttur.
Sık ve gür ormanlık alanlara sahip olan bölgemizde halkımız inşaat yapımında ahşap malzemeye ağırlık vermektedir. Ayrıca ağaç işleri olarak mobilya sanayinde, küçük el sanatlarında, yayık, peynir sakla¬ma kabı (Külek), sepetler, kaşıklar vb. gibi birçok küçük ahşap el sanatları malzemesi üretimi yapılmaktadır. Bölgemizin en eski el sanatlarından olan tekstil yün, keten vb. gibi hammaddelerden el tezgahlarında çeşitli kumaşlar, heybeler, çantalar vb. gibi ürünler üretilir. Yük için kullanılan sicimler (ipler), örgülü ipler de basit el tez-gahlarında dokunmaktadır. Maalesef köylerde dokunan rengarenk el dokumalarının yerini sentetik işler ve malzemeler almıştır.


Örme Sepet

İlimizde fındık çubuğu ile yapılan örme sepetler hemen hemen I ilçede yapılmaktadır. Karadeniz insanı farklı işlevler için farklı faı sepet türleri geliştirmiştir. Genel olarak sırta alma, kola takma ve ; re koyma amaçlarına hizmet ederler. Örneğin ekmek selesi, arka peti, üç dipti sepet, fındık sepeti çay sepeti gibi türleri mevcuttur.

Yayık

Trabzon yayla evlerinde hayvansal ürünlerden tereyağ, ayran g ürünleri elde edebilmek için ahşaptan yapılan alt kısmı geniş üst k mı ve 120-130 cm boyunda geiş tarafından tutulup, çalkalanılaı kullanılan bir araçtır.


Kemençe

Ağaçtan yapılan üç telli ve yaylı bir müzik aletidir. Kemençe üzerinde nota yerlerini belirleyen ve parmakların kapak tahtasına değmesini önleyen "Kravat" bulunur, Kemençenin telleri çeliktir ve yayı bir demet at kuyruğundan oluşur. Oldukça ritmik bir çalış şekline sahiptir.



Bagcilar Trabzonlular Derneği
Bagcilar Trabzonlular Derneği