Futbol, Kemence, Horon

Futbol
Trabzon'da spor denince şüphesiz akla futbol gelir. Trabzonspor ülkemizde ve Avrupa da elde ettiği başarılardan dolayı ilimizin ve ülkemizin tanıtımında önemli rol oynamaktadır. Bölgemizin ve ilimi¬zin tanıtımında ve spordaki başarısında, Trabzonspor'un, önemli bir katkısı vardır. İstanbul'un dışında Anadolu'da futbol alanında ulusal ve uluslararası başarılara imza atmıştır, ilk futbol takımı 1921 yılında Trabzon'da kuruldu ve Trabzon kenti başta Trabzonspor olmak üzere 5 profesyonel kulubü 100'ün üzerinde de amatör kulübü içinde barındırmaktadır.
Hüseyin Avni Aker Trabzon' un Vakfı kebir ilçesinin Çavu Köyü'nde dünya ya geldi istiklal Savaşı'na katıla cephede düşmana karşı savaştı.1925 yılına kc Akçaabat , Sürmene Trabzon'da ilkokul öğ menliği yaptı. 1926 yılı Beden Eğitimi Kursı katıldı ve buradan diple aldı. Trabzon tarihinin beden eğitimi öğretrr olarak tarihe geçen Avni Aker Trabzon Li; Muallim Mektebi Ticaret Lisesine atandı. Buralardaki başarılı hizmetlerinden sonra Beden Terbiyesi Böl Asbaşkanlığı (şimdiki Gençlik ve Spor il Müdürlüğü) görevini üstler rek Trabzonsporunun en üst maka mına yükselen değerli spor ada yaşama veda ettiği 1944 yılına kadar bu görevini sürdürdü. Hüse\, Avni Aker görevde bulunduğu yıllar içinde Trabzon'a bir stat kazand mak ve bugün stadın bulunduğu araziyi bu amaçla istimlak etmek it çok uğraştı. Onun müthiş çabası daha sonra adının verildiği sti

Balıkçılık
Trabzon özellikle ülkemizin balıkçılık sektöründe önemli bir potansi¬yele sahiptir. Ülkemizin % 75 balık üretiminin % 20' si Trabzon'da elde edilmektedir.

Çay
Bölgede çay tarımına 1930' lu yıllarda başlandı. Dikildikten beş yıl sonra ve yılda 3 kez ürün verebilen çay bitkisi asırlık bir bitkidir. Özellikle Trabzon'un doğusundaki ilçelerde çay tarımı yapılmaktadır.

Fındık
Fındık tarihe kutsal bir yemiş olarak geçmiştir. Özellikle Doğu Kara¬deniz'in büyük bir bölümü fındık bahçesi olup, yöre ekonomisinin can damarıdır. Eski Türklerin din hayatında pek önemli yeri olan fındık, aynı zamanda barış, esenlik sembolü sayılıyordu. Türkler gibi bazı uluslarda da fındık kutsal sayılır.

Mısır
Trabzon, gerek coğrafi gerekse iklim şartları yönünden tarım ürünleri üretmeye çok elverişli konumdadır. Mısır bu ürünler arasında önemli bir yere sahiptir.

Kivi
Karadeniz bölgesinin kivi üretiminde pilot bölge seçilmesinden dola¬yı kivi üretiminde hızlı bir artış görülmüştür.