Konaklar ve Evleri

Çakırağa Konağı
Trabzon'un Of ilçesi'nin Sıraağaç köyünde bulunan konak İsmail ağa tarafından 19. yüzyıl başında inşa edilmiştir. Çevresinden yüksek bir tepecik üzerinde dikdörtgen planlı kesme taştan inşa edilmiştir. Zemin +1 katlı olan yapının bazı bölümleri yenilenmiştir.

Ortamahalle - Akçaabat Evleri
Anadolunun kimi bölgeleri "Örnek Evler" niteliğini taşıyan mimari örnekler açısından günümüze kadar önemli değişiklikler geçirmeden gelebilmiştir. Bu yerleşmeler arasında Akçaabat Orta Mahalle Evleri Karadeniz Bölgesinde en önde gelenlerden birisi olarak sayılabilir.

Yarımbıyıkoğlu Evi
Pazarkapı Mahallesinde Kundupoğlu sokaktadır. 2 katlı dış sofalı planlı bir evdir. 1706 yılında yapıldığını kitabesinden öğreniyoruz.

Ortahisar Evleri
Eski Türk evlerini ön plana çıkartan en önemli unsur geleneksel mi¬mari tarzındaki fonksiyonellik ve estetiktir. Bu evler bir yandan kent¬sel konumlarıyla diğer yandan mimarileriyle dikkate değerdirler. Eski Türk evleri yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır. Ortahi¬sar Zağnos vadisi boyunca bulunan tarihi kentsel dönüşüm projesiyle ön plana çıkartılmıştır.

Memlizade Konağı
ûazi Paşa Mahallesinde, Nemlizade Hacı Ahmet Efendi tarafından /apımına başlanmış, 189Z yılında tamamlanmıştır. Harem-Selamlık bölümlerden oluşan dört katlı, döne-min Avrupai üsluplarını yansıtan bir yapıdır. Haremlik bölümünün zemin kat salon ve odalarında (ütahya çinileriyle oluşturulmuş panolar bulunmaktadır.