ARSİN

Trabzona 40 km. uzaklıkta bulunan Arsin, yerleşime uygun arazi bakımından Trabzon'un en uygun ilçelerinden biridir. İlçe adının tabii plaj durumundaki kıyılarından ötürü temiz, arınmış anlamına gelen Arsin adından geldiği söylenir, illçede fındık en önemli gelir kaynağı olmakla beraber tarım ve balıkçılık yapılmaktadır. Arsin, Yomra ilçesine bağlı bir belde iken 1959 yılında ilçe olmuştur. 30.000 civarında nüfusu olan ilçenin 3 belde 12 mahalle ve 21 köyü bulunmaktadır.

Arsin 1952 tarihine kadar Yomra ilçesine bağlıydı. Bu tarihte bucak olmuş ve belediye teşkilatı kurulmuştur. Arsin 1957 yılında çıkarılan 7033 Sayılı yasayla ilçe durumuna gelmiş ve 4 Nisan 1959 tarihinde fiilen teşkilatlandırılmıştır.

Arsin adı, "temiz” ve "arınmış” anlamına gelir. Bu adı, tabii plaj durumunda bulunan ilçe kıyılarındaki kumsallardan aldığı söylenmektedir. Fakat günümüzde bölgeden Karadeniz sahil yolunun geçişi ile herhangi bir plaj kalmamıştır.