ÇAYKARA

Şehir merkezine 75 km uzakta bulunan Çaykara, Of ilçesiyle Bayburt ili arasındaki vadide kurulmuştur. 35.000 nüfuslu 21 köy ve 4 belde'den oluşan ilçe adını Solaklı ve Yeşilalan Derelerinin birleştiği yere yakın taşların arasından çıkan Çaykara suyundan alır. Uzungöl, Sultanmurat, Kuşmer, Şekersu en bilinenleri olmak üzere 33 yaylaya sahip ilçe dağlık bir araziye yayılmıştır. Arazi yapısından ötürü tarıma elverişli alanı kısıtlı ilçenin en önemli gelir. Yayla turizmi, arıcılık ve hayvancılığa dayanmaktadır.
İlçenin büyük bir kısmı Doğu Karadeniz dağları ile çevrilidir. Karadeniz doğal iklimine sahip olan ilçe Türkiye'nin en yağışlı yerlerindendir. Kışları ılık ve karla karışık yağmurlu, yazları sıcak ve yağışlıdır. Soğanlı ve Haldizen Dağlarında yükselti nedeniyle kışın kar kalınlığı 1 metreyi aşmaktadır.

Çaykara Miletli Kolonistler tarafından kurulmuş daha sonra Pers, Roma ve Pontus hakimiyeti sonrası 1461'de Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı devletine bağlanmıştır. 1915 yılında ilçemiz Rus işgaline uğramıştır, ilçenin 27 km güneyindeki Sultan Murat Yaylasında bulunan "Şehitler Tepesi” bu savaşta şehit düşen Türk askerlerinin ölümsüz anıtıdır, ilçemiz 27 Şubat 1918 de düşman işgalinden kurtulmuştur.
Soğanlı Dağları ve Uzungöl beldesinin doğu ve güneyinde bulunan dağlardan çıkan sular, Ataköy Kasabası yakınında birleşerek Solaklı Çayı adını alır ve Of ilçesinde denize dökülür. Solaklı Çayı'nın yatağı dar olduğundan, bu çayın kenarında bulunan ilçenin yerleşim alanı da dardır. Çaykara, Trabzon'un deniz sahilinden içeride olan 6 ilçesinden biridir, ilçe Çaykara adını Solaklı ve Yeşilalan derelerinin birleştiği yere yakın taşların arasından çıkan "Çaykara Suyundan” almıştır. Çaykara 1925 yılına kadar Kadahor adı ile Of ilçesine bağlı bir bucaktı. 1947'de ilçe haline getirilmiş 1948 yılında da ilçe belediyesi kurulmuştur.
Çaykara ve yöresi 879 km2 ilçe topraklarının büyük bölümü devlet ormanıdır. Devlet ormanları içinde kalan açıklık saha ile kültür arazisi karakterinde tapulu ağaçlıklarda bu miktarın içindedir.