DERNEKPAZARI

Solaklı Vadisinin batısında eğimli arazinin Solaklı Çayı kıyısındaki dar düzlüğünde kurulan ilçe Trabzon'a 67 km mesafede Karadeniz'e kıyısı olmayan ilçelerden birisidir.
Dik ve engebeli arazi yapısı tarım için elverişli olmasa da bu dar alanları iyi değerlendiren ilçeliler kendi ihtiyaçlarını karşılayabilecek tarım ürünlerini yetiştirmektedir.

Karadeniz'e kıyısı olmayan ilçelerimizde biri de Dernekpazarı'dır. Dernekpazarı Of ile Çaykara ilçeleri arasında yer alır, ilçe doğuda Hayrat, batıda Köprübaşı ve Sürmene, güneyde Çaykara ve Köprübaşı, kuzeyde Of ilçeleri ile çevrilidir. Dernekpazarı oldukça sarp bir arazi yapısına sahiptir, ilçenin denizden yüksekliği 190 metre, yüzölçümü ise 78 km'dir.Arazi yapısı bakımından genelde Çaykara ile aynı özelliklere sahiptir. Doğal Karadeniz ikliminin görüldüğü ilçede yazlar serin, kışlar ise ılık geçer, her mevsim bol yağış alır.
Dernekpazarı'nın tam olarak hangi tarihte kurulduğu bilinmemekle beraber, 1461'de Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon ve çevresini fethi ile Osmanlı devleti sınırlarına atılmıştır. Osmanlı Devleti döneminde Maraş'tan gelenlerin bölgeye yerleştiği rivayet edilir. Başka bir rivayete göre, Of ilçesi ve çevresindeki bataklık nedeniyle bölgelerde üreyen sivrisineklerin yaydığı sıtma hastalığından korunmak İçin, orada yaşayanlar Dernekpazarı'na gelip yerleşmişlerdir. I. Dünya savaşında ilçenin Rus işgaline uğramasıyla burada yaşayanların bir kısmı batıya göç etmiştir. 1918 de yörenin düşman işgalinden kurtulmasıyla göç eden halk geri dönmüştür. 27 Şubat ilçenin kurtuluş günü olarak kutlanmaktadır.
Dernekpazarı 1925 yılına kadar Kondu adıyla Of ilçesine bağlı bir bucak iken Çaykara nın ilçe olmasıyla önce Çaykaraya bağlandı. 1953 yılında Dernekpazarı belediyesi kurularak ilçe oldu.