HAYRAT

17 köy ve 12 mahallesi olan ilçenin ekonomisi çay üreticiliğine bağlı olsa da az miktarda hayvancılık ve ormancılık yapılmaktadır. Trabzon'un diğer beş ilçesi gibi Hayrat'ın da Karadeniz'e sahili yoktur.
Hayrat, Karadeniz'e kıyısı bulunmayan ilçelerimizden biridir. Kuzeyinde Of ilçesi güneyinde Çaykara ilçesi ve Bayburt ili, doğusunda Of ilçesi ve Rize ili, batısında Of, Çaykara ile Dernekpazarı İlçeleri yer almaktadır.Hayrat Baltacı deresinin bir kolu olan Büyük dereni her İki yakasında kurulmuştur, ilçenin arazisi fazla yüksek olmayan engebeli bir yapıya sahiptir. Güneye doğru yükselen arazi Ziyaret Tepesinde 3110 metreyi bulur, ilçenin yüzölçümü 170 km2 olup, ortalama rakımı 180 metre civarındadır, ilçenin en büyük akarsuyu Of ilçesinden Karadeniz'e dökülen Baltacı deresi ile onun kolu olan Yeniköy Deresidir, ilçede tipik Karadeniz iklimi görülür. Her mevsim yağışlı ve nem oranı yüksektir.
Hayrat, 1969 yılında Of'a bağlı bir belde olarak belediye Statüsüne kavuşmuş, 20 Mayıs 1990'da da ilçe statüsüne kavuşmuştur, ilçe olduktan sonra Hayrat kendini kısa sürede geliştirmiştir