VAKFIKEBİR

Vakfıkebir, Trabzon'a 48 km mesafede bir sahil kentidir.
Fındık ve çay başta olmak üzere ekonomisi tarıma dayalı olan ilçenin, coğrafi olarak birçok ilçenin alış-veriş merkezi durumunda bulunuşu ekonomik canlılığını arttırmaktadır. 2 belediye 9 mahalle 34 köyü ve 35 35.0 civarında nüfusu vardır.
Gülbahar Hatun Külliyesi gibi tarihi yerleri, Karadağ yayla ve Vakfıkebir ekmeği şenlikleri gibi şenlikler düzenlenen ilçe adıyla özdeşleşen Vakfıkebir ekmeği ve tereyağıyla turizmini desteklemektedir.
Vakfıkebir'in kuruluş tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber çok eski bir yerleşim yeridir. Tarihi boyunca Hitit. Pers, Roma, Bizans ve Trabzon Rum imparatorluğunun hakimiyetinde kalan Vakfıkebir 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon Rum imparatorluğunu yıkması ile Osmanlı imparatorluğunun hakimiyetine girmiştir.Trabzon'un fethinden sonra Osmanlı imparatorluğunun değişik bölgelerinden gelen Türk boyları Vakfıkebir'e yerleşmişlerdir. Gelen boyların yeni yerleşim yerlerini benimsemeleri ve kültürlerini bölgeye taşımaları sonucunda Vakfıkebir çok kısa sürede bir Türk yurdu olmuştur. Osmanlı imparatorluğunun sınırlarına katılmasından sonra çeşitli idari kademelere ve isimlere maruz kalan Vakfıkebir 1864 tarihli Osmanlı Vilayet Kanunu çerçevesinde 1874 yılında Trabzon vilayetine bağlı bir ilçe olmuştur. İlçe20 Temmuz 1916 tarihinde Rus Çarlığının işgaline uğramış ve 14 Şubat 1918 tarihinde kahraman ordumuz tarafından düşman işgalinden kurtarılmıştır, işgal altında geçen dönem halk arasında "Muhaceret" olarak anılmakta ve her yıl 14 Şubat tarihinde büyük törenlerle kutlanmaktadır.