YOMRA

Trabzon'a 11 km mesafedeki ilçe adını ilçede yetiştirilen Yomra elma'sından almıştır. Yomra merkez!e bağlı bir bucak iken 1957yılında ilçe olmuştur. Ülke'nin ikinci Dünya Ticaret Merkezi'nin kurulması ilçenin ekonomik yapısına büyük katkı sağladı. Tarımsal üretiminde en yaygını fındık yetiştiriciliği olan ilçede çay ve mısır gibi diğer tarımsal ürünler de yetiştirilmektedir yetiştirilmektedir.
Sahil kenti olması balıkçılık ekonomisine büyük katkı sağlar. 4 belediye 18 mahalle 17 köyü bulunan ilçenin nüfusu 31.000'dir.

Çok eski bir şehir olan Trabzon M.Ö. 2000 yıllarında kurulduğu Roma’nın Bizans’ın kuruluşundan daha eski olduğunu yapılan araştırmalar ortaya çıkarmış bulunmaktadır. Hitit, Asur, İskit, Makron, Kimri, Amazon, Kolh gibi Türk topluluklarının bölgede yaşadıklarını düşünecek olursak Trabzon'un kuruluşunda Rum Pontus ya da Bizansçılıktan öte Türklük vardır. Orta Asya ‘dan gelen bu Türk kavimlerlnden sonra Milletlilerin,Romalıların,BizanslIların, Kommenlerm idaresine girmiştir. Falmerayer isimli bir Alman tarihçisi bile bu hususta "Trabzon'u ilk kuranlar buralara ilk yerleşen Kafkas taraflarından gelen turani bir ırktır." diyerek bu görüşlere katılmaktadırlar. Fatih Sultan Mehmet Han’ ın 1461 deki Trabzon ‘u fethiyle tekrar Türk hakimiyetine geçmiştir. Trabzon 'u ilk kuranlar buraları ilk İskan edenler ve bu şehirde yerleşenler Orta Asyalı Türklerdir.